Dokter Johan Herteleer

Stakendijke 25 - 8340 Sijsele
Tel: 050 35 11 18
riziv : 1-34900-27-004

 e-mail Dokter Johan Herteleer jherteleer@outlook.com

Home Dr. Herteleer Diensten Praktijkinfo Wachtdiensten Wetenschap Nuttige info COVID-19
hoe een afspraak maken

Dr. Johan Herteleer

Ik ben afgestudeerd als huisarts in 1982. Omdat ik een grote interesse had in ontwikkelingssamenwerking volgde ik daarna de opleiding Tropische en reisgeneeskunde aan het ITG in Antwerpen.

In 1983 vertrok ik met mijn vrouw naar Zuid-Amerika waar ik een groot deel van mijn loopbaan doorlopen heb. Mijn eerste jaren waren als plattelandsarts in Bolivia, met de organisatie van eerstelijnsgezondheidszorg in een afgelegen streek waar de westerse geneeskunde bijna niet aanwezig was. De eerste opdracht was het bouwen van een plaatselijk klein ziekenhuis en de organisatie van de werking ervan voor een provincie, en later met de organisatie van de plattelandszorg voor een gans district (100.000 inwoners). Dit in samenwerking met het plaatselijke ministerie, de parochies en lokale gemeenschappen.

Daarna werkte ik ook een periode in Chili; eind 1994 keerde ik terug naar België om mijn opleiding huisarts (HAIO) te vervolledigen.

Nadien zijn we samen met mijn gezin terug vertrokken naar Ecuador, waar ik meer op beleidsniveau een bijdrage heb geleverd, met o.a. projecten voor de uitbouw van eerstelijnsgezondheidszorg enverbetering van de opleiding van medisch personeel aan de universiteit. In die periode heb ik ook binnen de verschillende projecten het initiatief kunnen nemen voor heel wat publicaties. Deze waren gericht naar een breed publiek, met boekjes met gezondheidsvoorlichting voor het lager onderwijs, boekjes voor jonge ouders, een zwangerschapskalender, voorlichting over gezonde voeding, etc. en vele ervan worden nog steeds volop gebruikt. Verder kon ik ook belangrijke wetenschappelijke publicaties ondersteunen met hulp van Belgische organisaties of universiteiten, in thema’s als de arts-patiëntrelatie, klinische besliskunde en het geneesmiddelencompendium voor Ecuador.

Ik heb gewerkt bij internationale organisaties als SNV en Plan International, voor de Universiteit van Antwerpen en de Belgische Technische Coöperatie BTC.

Eind 2015 ben ik teruggekeerd naar België en van mei 2016 tot maart 2021 werkte ik als huisarts in de groepspraktijk De Linde in Brugge. Sinds 1 april 2021 heb ik de praktijk van Dr Johan Naesens in Sijsele overgenomen.

Naast mijn opleiding in de Tropische Geneeskunde behaalde ik een Master in Volksgezondheid in London en een Master in Sportgeneeskunde in Gent.

Ik blijf me nog steeds bekwamen via bijkomende opleidingen, met een bijzondere interesse in de vele toepassingen van de echografie als hulpmiddel bij het stellen van een correcte diagnose, met toepassingen zoals inwendige geneeskunde, gynaecologie en bij aandoeningen van spieren en gewrichten.

Ik behaalde hierbij verschillende diploma’s:

Binnen de huisartsgeneeskunde hecht ik veel belang aan een goeie communicatie met de patiënten, met voldoende tijd voor uitleg en voorlichting, nadruk op preventie en een gezonde levenswijze, doorverwijzing naar specialisten wanneer aangewezen, evidence-based geneeskunde en een rationeel gebruik van geneesmiddelen.

dokter sijsele


    © Created by digitown webdesign